L'ORNITONIGMA

dimarts, 8 de març del 2016

Pardal de passa al Vallès oriental

De totes l’espècies de pardal de la Península Ibèrica, quatre estan presents a Catalunya, el pardal d’ala blanca, el pardal roquer, el pardal xarrec i naturalment el pardal comú. Pero n’hi ha una cinquena, el pardal de passa Passer hispanolensis. Es tracta d’una espècie circunscrita a la conca mediterrània, que a la Península només la trobarem al quadrant sud-occidental, i més dispersa a Castella-Lleó i Navarra. És però una espècie en expansió, que està colonitzant altres parts de l’Estat.

A Catalunya es reproduia històricament a algunes comarques (Garraf, Penedès, Empordà), però està extint des de la dècada de 1960. Recentment consta una dada de reproducció possible a Lleida a l’any 1999.

El 6 de març saltava la notícia, un mascle adult de pardal de passa havia estat fotografiat a Palau-Solità i Plegamans, al Vallès oriental. El descobridor era en Jaume Ventura Nualart i s’havia publicat al Naturalist, la versió per a smartphones de l’Ornithocat. A l’endamà, els més avesats i matinadors ja voltaven la zona a la recerca del pardal. Va trigar a sortir, però finalment el van trobar a un camp molt proper a on va ser fotografiat. S’alimentava al terra entre desenes de pinsans comuns, estornells, cruixidells, gratapalles, cueretes blanques, pardals comuns... Estava massa lluny per poder fotografiar-lo, de tal manera que li vaig fer uns videos. Aquí us deixo amb el pardal de passa. Espero que el disfruteu com el vaig disfrutar jo.